Translation!

lördag 13 mars 2010

Sommaren 2010 i Ovanmyra missionshus

På denna blogg kommer jag fortlöpande att informera mera ingående om musik- och litteraturäventyren i sommar. Här ett prel. program (oftast blir det programstart kl. 19. I regel kaffeservering efter resp. program).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PLANERING FÖR SÄSONGEN 2011 PÅGÅR FÖR FULLT.
Redan är det klart att en av Dalarnas mest kända artister kommer till missionshuset: kompositören/pianisten Nils Lindberg, tillsammans med världskände sopransaxofonisten Anders Paulsson. Reservera den 20 augusti! Några dagar senare framträder trubaduren Finn Zetterholm; en av de mest kända vissångarna redan när det begav sig, under 60-talets svenska visvåg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2010: NYINSATT KONSERT: Kl. 18 lördagen den 23 oktober (obs tiden!): Legendariske Pers Hans Olsson, spelman i tredje generationen, från Rättvik, framträder tillsammans med sin duktige son: Alexander Olsson. Det kommer att bjudas såväl folkmusik i rättvikstraditionen som flera av Pers Hans egna kompositioner.
Pers Hans Olsson är en av Sveriges främsta spelmän, innehavare av Zornmärket i guld sedan många år, Rättviks kommuns kulturpristagare häromåret. Han har gett ut många skivor. Han blev känd i början av 70-talet, då han tillsammans med Björn Ståbi bildade duon Bockfot.
Konserstart 18, paus med kaffeservering. Biljettpris: 120 kronor. Förboka gärna!
tel. 070 -9351842, eller skriv på adress: ovanmyrabiljetter@hotmail.com

Höst 2010: Tyvärr tror jag mig inte kunna realisera poesifestivalen. En rad praktiska bestyr kommer att ta mycket av min tid de närmsta månaderna; jag har fullt upp med att försöka hitta hantverkare som jag ska ha råd att anlita.
Dock planerar jag för säsongen 2011 och jag tror att jag redan i vinter kommer att kunna offentliggöra programmet. En rad mycket namnkunniga artister kan väntas. Poesifestival ska det bli, liksom en ny kammarmusikfestival. M.m., m.m.
Jag hoppas kunna engagera ytterligare några artister i sommar, bland annat en av Dalarnas främsta fiolspelmän. Mer information kommer. Nedanstående text uppdateras fortlöpande. För biljetter och ytterligare information: Se nederst denna sida!!!!!!!!!!!!!!
NÄSTA KONSERT: 20 augusti. Sedan 21 augusti. Och 30 augusti. Och 10 september (se nedan).
OBS!!!!! NYTT: Jussi Björling in memorian. Nästan på dagen 50 år efter världssångarens död, den 10 september (kl. 19) framträder sonsonen Raymond Björling i Ovanmyra missionshus, med ett minnesprogram. Med sig har han pianisten Joakim Andersson. Reservera biljett redan nu! 0709 351842

10/5 BJÖRN RANELID, författare. I samband med föredraget kommer han att sälja och signera böcker. Björn Ranelid utkom senast (mars 2010) med romanen Kniven i hjärtat.

29/5 ANN-KRISTIN JONES, MEZZOSOPRAN, HENRIK BERG, PIANO. Romansafton. Kl.19 (cirka en timme långt program). Ann-Kristin Jones, bördig från Leksand, ingår numera i solistensemblen vid göteborgsoperan och är dessutom flitigt verksam konsertsångerska. När Ann-Kristin Jones gjorde rolldebut som Sextus i G.F. Händels Julius Caesar på Göteborgsoperan hösten 2008 hade hon under en rad år etablerat sig som en av de mest spännande unga sångarna på den skandinaviska operascenen. Ann-Kristin, sedan 2007 medlem av Göteborgsoperans ensemble, debuterade på operascenen redan under sin studietid på Den ny opera i Esbjerg - i en annan Händelopera; Orlando, i vilken hon sjöng titelrollen. Kort därefter debuterade hon på Drottningholms slottsteater som en av de tre damerna i Mozarts Trollflöjten. På Malmöoperan har hon sjungit Siébel i Gounods Faust, en roll som hon sedan upprepat på Götreborgsoperan i regi av Cristof Loy. Andra roller
i Ann-Kristin Jones repertoar är bl.a.: Dorabella (Cosí fan tutte), Cherubino (Figaros Bröllop), Olga(Eugen Onegin), Minerva/Amore (Odysseus återkomst), Giovanna (Anna Bolena). Hösten 2009 sjöng hon Hustrun Josefa i Daniel Börtz nya opera Goya, på Göteborgsoperan. Ann-Kristin Jones är vid sidan av operakarriären även flitigt verksam som solist i konsert- och oratoriesammanhang. Hennes stora konsertrepertoar omfattar bl.a. altpartierna Bachs, Händels och Mozarts mässor och oratorier samt även orkestersånger av t.ex. Wagner och Mahler. Pianisten Henrik Berg kommer ursprungligen från Rättvik och har framträtt både med orkestrar och i kammarmusikaliska sammanhang, såväl i Sverige som utomlands.PROGRAM: G. F. Händel (Where shall I fly ur Hercules; Ombra mai fu; Se bramate d'amar chi vi sdegna ur Xerxes; T. Rangström(Den enda stunden; Vinden och trädet; Flickan under nymånen; Pan), G. Fauré (Le papillon et la fleur; Au bord de l’eau; Mandoline; Après un rêve), A. Pettersson (ur Barfotasånger). Förbokning av biljett rekommenderas!

18/6 KRISTINA HAMMARSTRÖM, mezzosopran, plus ensemblen LA LIPPARELLA (en grupp från Stockholm, specialiserad på tidig musik; Eva Lindahl, fiol, Peter Söderberg, luta, Kerstin Frödin, blockflöjt och Louise Agnani, gamba). Program:
Cipriano de Rore (ca 1515-1565) / D. Ortiz (1510-1570) Anchor che col partire;
D. Castello (tidigt 1600-tal)Sonata Quarta ur "Sonate Concertate in Stil Moderno" (instrumentalt);
G. Frescobaldi (1583-1643),"Non mi negate, ohimè";
La Lipparella: "Se l'onde ohimè" (instrumentalt);
La Gualterina,"Cosi mi disprezzate" (instrumentalt);
D. Castello, Sonata Terza (instrumentalt);
P. Sandrin (1490-1561) / D. Ortiz, Doulce mémoire.
Kristina Hammarströms är en av Sveriges mest etablerade sångerskor och hon är ofta engagerad vid flera av Europas ledande operahus, såsom Staatsoper Berlin och Bastiljoperan i Paris. Förra året debuterade hon på La Scala, där hon medverkade i Händels Alcina. Hon har rönt stor framgång även på inhemska scener, som Stockholmsoperan och Drottningholms slottsteater. Efter konserten kaffeservering!

20/6 CHRISTINA HÖGMAN, sopran, NILS-ERIK SPARF, violin, MATS JANSSON, piano.
Program: Brahms: Verzagen (Lemcke); Sonntag (Uhlands folksånger), Von Ewiger Liebe (Wenzig); Beethoven: Sonat för piano och violin A-dur opus 47 "Kreutzersonaten"; samt Nio folkliga sånger av fyra jubilarer: Chopin: Flickans önskan (Witwicki); Robert Schumann: Alpherdens avsked (ur Schillers Wilhelm Tell); Hugo Wolf: Vår, det är du! (Mörike); Gustav Mahler: Jag gick med fröjd uti en skog så grön (Des knaben Wunderhorn); Robert Schumann: Möte i skogen (Eichendorff); Loreley ( Lorenz); Chopin: Den sorgsna floden; Gustav Mahler: Liten saga från Rhen; Hugo Wolf:Storkbudskap.
Christina Högman sjunger alltså romanssånger, av Schumann, Chopin, Mahler och Wolf (alla jubilarer detta år).
Nils-Erik Sparf, som varit konsertmästare i både stockholmsfilharmonikerna och Kungliga hovkapellet leder numera Drottningholms barockensemble. Hans tolkning av Vivaldis Årstiderna har sålt i nästan osannolika 200 000 exemplar och utsågs av en musiktidning till den bästa versionen någonsin. Mats Jansson är en av Sveriges främsta pianister, efter studier för Hans Leygraf och konsertdiplom 1988 vid Mozarteum i Salzburg har han turnerat världen över. Christina Högman har framträtt på många olika scener och i många olika sammanhang; oratorier, opera, romanser och kammarmusik. Efter ett flerårigt engagemang vid Staatsoper Hamburg har hon gästat scener som Theater Basel, Tiroler Landesteater i Innsbruck, Opéra du Rhin i Strasbourg, Opéra National i Montpellier med flera. Hemma i Sverige har hon kunnat ses i operasammanhang på Drottningholmsteatern och Kungliga Operan i Stockholm, men framför allt på Folkoperan i Stockholm, där hon under de senaste två decennierna har framträtt i ett flertal stora roller. -- Efter konserten kaffeservering!

27/6 JULIA MUSTONEN, ung finsk-rysk pianist, räknas som en av Nordens nu främsta. Fransk-rysk pianoafton! Program: Debussy: Golden Fish; Dutilleux: Choral och variationer; Mussorgky: Tavlor på en utställning. Julia Mustonen började spela piano som 3-åring. År 2004 vann hon en nordisk pianotävling och fick som pris en Blüthner-flygel.

28/6 ELIN THORSELL, ung violinist från Mora, här tillsammans med systrarna Alice och Pauline samt Mikaela Ottosson och trombonisten och kompositören Alfred Jimenez, som denna kväll kommer att spela piano. På programmet står bl.a. ett uruppförande!
Elin Thorsell: 20 år, studerar andra året på musikerlinjen i Malmö. "Har spelat fiol sedan 7 års ålder. Gick gymnasiet på musikkonservatoriet i Falun, och det var då jag insåg att jag ville satsa på musiken som yrke. I tidig ålder var Olle Moraeus en mycket betydande lärare för mig. Jag fick tidigt medverka i Mora orkesterförening, vilket gjorde att jag fick utmaningar, som gjorde att jag utvecklades. Jag fick även lära mig spela viola i musikskolans orkester. Under gymnasieåren har jag deltagit i Bergs sommarakademi, Nordiska ungdomsorkestern (där jag spelade viola,) seminarier med Kungsbackatrion, fått masterclasses av gästlärare mm. Nyligen deltog jag i musikhögskolans projekt med den väldigt inspirerande violinisten Gilles Apap. Utanför skolan spelar jag med Malmö kammarorkester, som består av en blandning av professionella musiker och högskolestudenter. Nu i dagarna har jag just blivit antagen till Orkester Norden, som går av stapeln i augusti. Jag har även fått äran att i juni resa med en amatörorkester från Lund, till Washington DC."
Paulin Thorsell: 18 år, går sista året på musikkonservatoriet i Falun. Har spelat piano sedan hon var ca 5 år. Har just sökt musikhögskolorna runt om i Sverige, där hon gick vidare på alla ställen. Väntar på antagningsbesked, och satsar på en musikerutbildning. Hon vann (liksom Alice) Musica Acustica när hon var 15 år, och spelade då solo med Dalasinfoniettan.
Alice Thorsell: 15 år i iuni. Har spelat fiol sedan 4 års ålder. Hon har tagit lektioner bl.a. för Anders Jacobsson, konsertmästare i Dalasymfoniettan. Spelade som solist med Dalasinfoniettan förra året, då hon var en av vinnarna i Musica Acustica.
Alfred Jimenez: 21 år och uppväxt i Uppsala. Han började spela trombon vid 13 års ålder. Gick gymnasiet på Lilla Akademin i Stockholm. Efter ett år vid påbyggnadsprogrammet på musikkonservatoriet i Falun började han musikerlinjen vid musikhögskolan i Piteå. Har under detta år haft uppehåll från Piteå, då intresset för komposition är mycket stort. Han vill satsa på det, och nu under våren har Alfred sökt till musikhögskolan i Malmö och Piteå, på komposition.
Program, ännu inte helt fastställt, men troligen (närmare besked senare)Johan Helmich Romans Assagio (violinsolo Elin Thorsell), Bach Saraband i h-moll (violinsolo Elin Thorsell), Arvo Pärts Spiegel im Spiegel (Elin och Alfred). Dessa två kommer troligen även att framföra ett nykomponerat verk av Alfred Jimenez. Det kan förväntas bli urpremiär i Ovanmyra. Alice och Paulin kommer ev. att spela någon av Tor Aulins akvareller. Paulin har preliminärt tänkt framföra ett prelude av Chopin och något av Debussy.
Medverkande:
Elin Thorsell, violin
Alice Thorsell, violin
Paulin Thorsell, piano
Alfred Jimenez, piano & composition
Michaela Ottosson, violin
Arvo Pärt (1935-)
Spiegel im spiegel – Elin & Alfred
J.Raff (1822-1882)
Cavatina – Alice & Paulin
Johan Helmich Roman (1694-1758)
Assagio 4 satser – Elin
Tor Aulin (1866-1914)
Polska, ur Fyra Akvareller - Alice & Paulin
Claude Debussy (1862-1918)
Images (oubliées) No. 1. 1894
Lent (Mélancoliqe et doux) – Paulin
Alfred Jimenez (1988-)
Violinduo – Elin & Michaela
Einar Englund (1916-1999)
Introduzione - Paulin
Bernhard Svensson (okänd)
Vaggsång för Violin och Piano – Elin & Paulin
Grazyna Bacewicz (1909-1969)
Kaprys Polski – Elin


29/6 KARIN FRÖLÉN, sopran, BENJAMIN ÅBERG, cembalo. Program:
Henry Purcell: Ground in c; Sweeter than Roses; Bernardo Storace: Balletto; Henry Purcell: Musick for a while; If Musick be the food of; An Evening hymn on a Ground - Now that the sun hath veil’d his light; Bernardo Storace: Ciaconna; Henry Purcell: Utdrag ur Dido and Aeneas; Georg Friedrich Händel: Preludium; Aria – Lascia ch’io pianga; Kantate- La Lucrezia.
Både Karin Frölén och Benjamin Åberg är flitigt verksamma inom kammarmusikområdet. Båda är bosatta i Stockholm. Karin Frölén har sjungit vid många både svenska och utländska operascener. Benjamin Åberg har omtalats som en av landets bästa cembalister.

30/6 CAROLINA BENGTSDOTTER-LJUNG, mezzosopran, ANITA AGNAS, piano. Carolina Bengtsdotter-Ljung var länge anställd vid tyska Mannheim-operan men är numera bosatt i Falun och verksam som frilanssångerska. Anita Agnes bor också i Falun, hon har diplomexamen från musikkonservatoriet i Köpenhamn. PROGRAM: Wilhelm Stenhammar: op 20 + op 37; Wilhelm Peterson-Berger: Gullebarns vaggsånger + Aspåkerspolska + Locklåt; H. Munktell: Fyra sånger (på franska; Emil Sjögren: ur Sieben Spanische Lieder (på tyska).Texterna är av Bo Bergman, V.von Heidenstam, E.A.Karlfeldt m.fl.

1/7 NYTT PROGRAM DENNA KVÄLL: två unga, begåvade göteborgsmusiker kommer till Ovanmyra; EMILIA WAREBORN, viola, och JONAS OLSSON, piano. Program:
J. Brahms
Sonat i F-moll för piano och viola op. 120
1. Allegro Appassionato
2. Andante un poco Adagio
3. Allegretto Grazioso
4. Vivace

R. Schumann
Märchenbilder op. 113
för viola och piano
1. Nicht Schnell
2. Lebhaft
3. Rasch
4. Langsam, mit melancholischen Ausdruck

J.S. Bach
Sarabande, ur partita nr.6 e-moll BWV 830
för solo piano

A. Piazolla
le Grande Tango
för viola och piano
Tempo di tango
(Tidigare har för denna kväll annonserats ANN-CHRISTINE BIEL (världskänd sopran) och HANNS RODELL (piano), men dessa båda artister får komma vid senare tillfälle; Hanns Rodell blev nyligen utnämnd till chef för Bergman-gården på Fårö, med tillträde ungefär samtidigt som denna sedan länge planerade konsert.)

2/7 Exklusivt besök: ANNEMARIE ÅSTRÖM, högt meriterad violinist från Finland, kommer till Sverige enkom för att ge en solokonsert i Ovanmyra. På programmet står Bach, Partita nr 2, d-moll, för soloviolin, Telemanns fantasi i B-Dur för soloviolin, och Romans Assagio i c-moll för soloviolin. Annemarie Åström, född 1977, började spela fiol som treåring och har efter diplomkonserten med göteborgssymfonikerna framträtt som en hängiven kammarmusiker. Hon har bl.a. medverkat på kammarmusikfestivalen i Kuhmo, som rankas som världens främsta i sitt slag.

3/7 I N S T Ä L L T ! ! ! SOFIA SANDÉN, känd folkmusiksångerska, i många år medlem i gruppen Ranarim; pga vissa hälsoproblem flyttas konserten till tidigt i höst i stället. Mer information senare.

20/8, kl. 19: KATI RAITINEN, solocellist i kungliga hovkapellet. Ingår dessutom i den hyllade stråktrion "ZilliacusPerssonRaitinen". Fick en Grammis år 2005 för sin inspelning av Bachs Goldbergsvariationer.
prel. program: bach svit nr1
Sallinen Elegie för Sebastian Knight
Bach tre satser ur svit nr 6
Kodaly solosonat första sats
Von Koch monolog
Mats Falk solocellosvit (skriven till Kati Raitinen!)
Sibelius tema med variationer
För förhandsbokning och information: Ring 0709 351842


21/8, kl. 19: ANNA-CARIN JUTESTÅL-BELLANDER, SOPRAN, CLARA HEINEMANN, HARPA. Anna-Carin sjunger med en ängels klara röst och kommer här att sjunga till harpspel av Clara Heinemann, som bl.a. framträtt tillsammans med Dalasinfoniettan. Kaffeservering med hembakt. Konserten arrangeras i samarbete med SENSUS.
Prel. program: Music för a while H. Purcell bearb. C. Heinemann
The Singer M. Head
Captain O´kane T.O´Carolan
Scarbourogh fair trad.arr D. Watkins
Summer is a comming -"-
Lagan love Trad. Arr H.Harry
The Birds B.Britten
Firedance D. Watkins
Shall I compare thee N. Lindberg bearb C.Heinemann
(paus)
Villanelle d´E. Dell´Acqua
Vattenfågel C Malmlöf- Forsling
Jag vet en dejlig rosa Trad arr C. Heinemann
Heidenröslein F. Schubert
Le Desir Schubert/Godefroid
Blåbaerli E. Grieg
Allt under himmelens fäste trad arr C. Heinmann
Auf flügeln des gesanges F. Mendelssohn
Apollon spelar K. Rehnqvist
Morgen R. Strauss
För förhansbokning & info: 0709 351842

22/8 MARIA RÖJÅS, känd folkmusiksångerska som i likhet med tidigare nämnde Nils-Erik Sparf kommer från bygden. Maria Röjås är dotter till den legendariske storspelmannen Röjås Jonas. OBS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Flyttas till senare tidpunkt

31/8, kl. 19: Bellmanafton!!! En dramatiserad berättelse (med korta spelscener mellan musiknumren) där Bellman ser tillbaka på sitt liv. En lång rad av Bellmans kända epistlar och visor kommer att framföras. Artisterna framträder i tidstypiska dräkter. Medverkande:
Brett Umlauf är en amerikansk sopran bosatt i New York. Hon sjunger med ensemblen Musique de la Reine. Sommaren 2009 var hon i Sverige för att forska om Bellman på ett stipendium från Swedish Institute. Hon är en av de ursprungliga medlemmarna i den kvinnliga barocktrion Charites som skapar tidig musik-program med tidstrogna gester.
Staffan Liljas, bas och counter-tenor som efter nära ett decennium i New York bytt kontinent och karriär för att bli sångare hemma i Sverige. Här har han under de gångna två åren varit verksam i olika ensembler och som solist i oratorier och vid egna konserter. I sommar medverkar han i Don Giovanni på Drottningholmsoperan.
Karl Nyhlin, luta. Karl Nyhlin betraktas som en av Nordens ledande lutenister. Han är mycket efterfrågad över hela Europa både som solist och continuospelare på olika lutor, teorber och tidiga gitarrer, och finns representerad på ett stort antal skivinspelningar.

10/9 kl. 19: ETT LIV SOM BJÖRLING. Operasångaren Raymond Björling framför ett minnesprogram till farfaderns ära. (Jussi Björling avled den 9 september 1960.) Raymond Björling kommer att berätta om sin farfar och även i konsertens första hälft sjunga många av de stycken som gjorde denne känd. Efter kaffservering i pausen kommer han också att sjunga operamusik han själv valt.


HÄRTILL PLANERAS EN POESIFESTIVAL I HÖST!!!!
Preliminärt blir biljettpriset 140 kronor; för barn från 11 till och med 19 års ålder: 100 kr. OBS!!! Möjligen blir det efterhand rabatt för ålderspensionärer, som då kanske får biljett för 120 kr. Barn upp till och med 10 års ålder gratis entré, men de måste i gengäld vara under föräldrauppsikt och helt tysta. Särskilt kammarmusikevenemangen är känsliga för även smärre störningar. Förfråningar om biljetter och bokning av biljetter: Skriv till ovanmyrabiljetter@hotmail.com.
Eller telefon: 0709 35 18 42 (lämna meddelande om den är inaktiv)
OBS! BOKA BILJETTER I TID! BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER!!!
HUVUDSPONSOR: KLOCKARGÅRDEN (hotell&restaurang) Tällberg (www.klockargarden.com)
Övriga sponsorer:
Taxi Stor & Liten, Rättvik (10 % rabatt för ovanmyragäster), tel. 0771-107000
Jöns Andersgården, Rättvik (hotell&restaurang. Boendepaket för 0vanmyragäster,
www.jonsandersgarden.se
Levins handelsträdgård, Rättvik, tel. 0248 - 140 19

3 kommentarer:

  1. Vilket spännande program!
    Nu måste vi planera in en tur till Dalarna i sommar :-) /Maria

    SvaraRadera
  2. Hej! kul att du gör bra reklam inför sommmaren! Verkar som om det blir en väldigt fin verksamhet! Vill dock påpeka att Alfred inte spelar fiol, utan spelar trombon, samt komponerar. (kommer att ackompanjera på piano i sommar)
    Mvh Elin Thorsell

    SvaraRadera